Thursday 13 November 2014

Předmluva k prvnímu příběhu



Vítej, čtenáři, v Knihovně příběhů. Jsi zde poprvé? Nevadí, pojď, provedu Tě.
Každý, kdo sem zavítá má ve svém srdci střípek Příběhu o růži a králíčkovi. I Ty. Tvé kroky byly vedeny právě tímto příběhem.
Knihy a obrazy, které Ti chci ukázat jsou různé. Dnes přišel čas něčeho výjimečného.
Usaď se pohodlně, zde je čaj s mlékem. Nabídni si. Je libo i skořicový suchar?


Před časy, které nejsou zapomenuty, ve Viktoriánském Londýně se udála zajímavá událost. Byl to čas Vánoc, vločky se snášely z nebe pokrytého mraky a pokrývaly zem nadýchanou bílou peřinou. Na okraji tohoto velkého města byl jeden dům. Sirotčinec, místo pro děti bez rodičů. V tomto domě, kde vládl dětský smích, bydlely i dvě dívky a o nich je náš příběh.
Jako v každém větším domě i zde byl krb, ve kterém vesele hořel oheň. Pohodlná křesla, podobná tomu, ve kterém sedíš, byla rozmístěna kolem. Na dvou z nich seděly dívky, blonďaté, zelenooké mladé slečny. Jedna druhé se podobaly jako vejce vejci.
Dvojčata, ptáš se? Ano, máš pravdu.
Tyto dívky, ačkoli bez milující matky a otce jako ostatní děti, se přeci jen něčím lišily. A tobě byly podobné.
Čím, ptáš se? Také v sobě měly kousek duše starého Příběhu o růži a králíčkovi.
 Ale ještě něčím byly jiné. Jejich šaty byly nádherné, rudý samet vypadal tak krásně pod světlem ohně. Černá krajka propletená rudou stuhou na sukni. Zlaté knoflíčky na rukávech. Opravdu skvostné.
Zajímavé mladé dámy.


Ach, čtenáři. Podívej se na hodiny! Takového času uběhlo zde v naší uzavřené knihovně. Omlouvám se, musím přivítat i jiné návštěvníky. Ale neboj, příběh zdaleka nekončí. Teprve začíná. Doufám, že Tvé kroky budou brzy směřovat do těchto míst. A příště, až se vkročíš, na Tebe bude čekat zbytek Příběhu o dvou slečnách v rudém sametu. A samozřejmě i šálek čaje s mlékem.

Do té doby, naviděnou.

No comments:

Post a Comment